USA hits

USA hits

Den amerikanska låt historien är ju fylld av enastående hits och låt oss ge er några smakprov av vad som ni kanske minns från förr.

1970-talet

under 70-talet ska jag försöka plocka ut en låt och jag tar då Diana Ross och hennes Ain’t no mountain high enough från början av decenniet. Även Simon and Garfunkel kom ju då med sin Bridge over trouble water som än idag är en mycket spelad låt. Det var ju också under denna tid som Björn Skifs hade sin hit Hooked on a feeling. Janis Joplin hade sin storhetstid och vi fick se Rod Stewart inleda sin makabra karriär. Liksom Elton John och dessa är ju två artister som än idag håller på att charma sin publik.

1980-talet

En av de stora hit producenterna under 80-talet var George Michael som dels med sin grupp Wham och som soloartist hade sju listettor, samt också en tillsammans med Aretha Franklin. Vi fick under denna era också bekanta oss med The Police och deras Every breath you take. Jag själv fick för första gången höra den australienska gruppen Men at work och en av deras hits Down under ,(kanske deras största). Ett annat band som sitter starkt i mitt minne är Eurythmics. Vem kommer inte ihåg hits som Sweet dreams och Here comes the rain again med duon Annie Lennox och David Stewart?

1990-talet

Bryan Adams firade stora triumfer med sin Everything I do, I do for you och Roxette hade sin Joyride. Mariah Carey och flera kvinnliga soloartister kom fram och under denna tid hade Whitney Houston succé med sin I will always love you. Mitt eget minne från denna tid är Sinead O’connor och hennes Nothing compares 2 you och man kan i titeln skönja ursprunget till denna låt, nämligen Prince som skrev texten och framträdde med den under början av 90-talet men utan framgång. Så han stöttade Sinead och hon fick en massiv framgång med sången.

2000-talet

Under seklets första decennium fick vi se artister som Beyoncé och Rihanna. Deras låtar Crazy in love och SOS var stora hits och sedan dessa har ju dessa två fortsatt att producera hit efter hit. Andra stora artister var Alicia Keys, Usher, Pink och 50 cent. Man ser också att hiphopen nu har tagit ett bastant grepp om hitlistorna och rap går nu hem överallt.

2010-talet

En av detta decenniums största artister, Taylor Swift, har klivit fram i rampljuset och visat vilken begåvad artist hon är med hits som We are never ever getting back together och Blank Space. En annan artist är Justin Bieber som man antingen älskar eller hatar – det finns inget mellanting. Han har gjort hits som Love yourself och What do you mean.

Kommentarer är stängda.
nisarg