Evenemangsstaden Göteborg

Evenemangsstaden Göteborg

Varje år kommer ett antal riktigt stora världsartister till Sverige och under framförallt sommaren kommer de ofta till Göteborg. Tack vare Ullevi med en publikkapacitet på över 70 000 personer kan riktigt häftiga konserter upplevas här.

På Ullevis scen har världsstjärnor som Bruce Springsteen, Coldplay, Metallica, Guns N’Roses, Madonna, Robbie Williams, Rolling Stones och Ed Sheeran spelat för att bara nämna några. Varje sommar arrangeras även festivalen Summerburst här. Dessutom har nöjesparken Liseberg ett antal konserter varje sommar. Evenemangs- och arenabolaget i Göteborg heter Got Event. Att driva arenor och locka världsartister kostar pengar och som företag kan du sälja faktura för att säkra upp dina inkomster. De största konsertarenorna i Göteborg är Scandinavium och Ullevi.

Scandinavium

Scandinavium är en inomhusarena med kapacitet för cirka 14 000 när det är konserter. Arenan invigdes år 1971 när Göteborg firade 350 år. Arenan är ritad av Poul Hultberg. I samband med att arenan målades om till en silvergrå färg år 2006 skapade man också en spektakulär ljussättning. Den skiftar karaktär och färg beroende på vilket evenemang som huserar inne på Scandinavium. Publikrekordet innehas av Whitney Houston som år 1988 drog en publik på 14 606 personer.

Ullevi

I Göteborg finns det två utomhusarenor som heter Ullevi, Gamla Ullevi och Ullevi. Det är lätt att bli förvirrad av detta. Gamla Ullevi är den arena som är nyast. Dessa namn beror dock på att det från början fanns en arena som hette Ullevi, som stod klar år 1916. När Ullevi byggdes till fotbolls-VM 1958 fick den äldre arenan namnet Gamla Ullevi. Arenan från 1958 heter Ullevi men kallas ibland för Nya Ullevi eftersom det var arbetsnamnet under byggtiden. Det som krånglar till det är att Gamla Ullevi revs och ersattes med den nuvarande arenan som stod klar år 2009, som fick namnet Gamla Ullevi.

Ullevi är den största utomhusarenan i Sverige. Bruce Springsteen är den artist som har slagit flest publikrekord här. Första gången han spelade på Ullevi 1985 var publiksiffran 65 312. Springsteens konserter från år 1985 är riktiga klassiker. Under två dagar spelade han för nästan 127 000 fans och fansen fick verkligen arenan i gungning. De hoppade så mycket att betongen sprack. Efter det har arenan rustats upp med betongpelare som går hela vägen ner i berggrunden. Så när Springsteen återvände år 2012 var det ingen risk att betongen skulle spricka igen, trots att han slog sitt publikrekord genom att spela för 66 561. Göteborgs hemmason Håkan Hellström slog publikrekordet med råge år 2016 när han två dagar i rad spelade för över 70 000 fans. Toppnoteringen är 70 144.

Såväl Ullevi som Scandinavium ligger centralt placerade i Göteborg med närhet till ett stort antal hotell och restauranger. Det är därför smidigt att ta sig till arenorna. Det är bara att promenera eller ta en spårvagn.

Kommentarer är stängda.
nisarg