Olika musikstilar

Olika musikstilar

I Sverige har vi ju olika musikstilar som genom åren skiftat i popularitet, längre eller kortare perioder. Jag ska nämna några av dom i min text här.

Folkmusik

Om vi börjar med riktig svensk folkmusik som jag tror många har upplevt någon gång i livet, kan så vara genom TV, kanske i Allsång på skansen som många år varit det medium där man försökt att bevara och nå ut med folkmusik till den stora allmänheten. Och kanske du har varit med vid nåt midsommarfirande då det varit levande musik, kanske polka, schottis, vals, polka etc. Man kan också förknippa bevarandet av svensk folkmusik till två kända personer, Kalle Moraeus och Benny Andersson och hans orkester BAU.

Svensk pop

I begreppet populärmusik så ingår flera olika genrer av musik som dansband, country, hårdrock, punk, schlager, disco, hiphop m.m.

Mest populära

Dansband är antagligen den del i popen som är störst tillsammans med schlager men hiphop och rap har de senaste 5 åren utvecklats oerhört och frågan är om inte de är mest populärt just nu. Hårdrock hade ju sin storhetstid under 80- och 90-talet och har sedan tappat och proggen/punk hade ju sin tid under 70- och 80-talet. Men det fina med populärmusiken är att man blandar en hel del och det gynnar de stilar som faller i glömska. Det blir mer och mer populärt att mixa mellan olika genres och hiphopen blandar en hel del mellan de olika stilarna.

Jazz/blues

Man kan ju säga att jazz och blues skulle kunna vara föregångare till rock och om man tittar på deras historia så ser man en hel del likheter mellan de båda stilarna. Jazz kom till Sverige tidigt, redan på 1910-talet, och blev sedan väldigt populär runt 1920. I och med jazzens anländande till Sverige så följde också bluesen med och utvecklades lite långsammare här. Man kan också säga att om inte jazz och blues hade existerat så hade förmodligen rockmusiken låtit mycket annorlunda och kanske också många av de andra stilarna.

Klassisk musik

Klassisk musik har funnits i Sverige sedan 1600-talet och de stora tonsättarna var Beethoven, Haydn, Mozart för att nämna några. Klassisk musik hade sin storhetstid under 1800-talet och historian delas in i olika epoker: renässansen, barocken, romantiken, wienklassicismen, expressionismen, impressionismen och modernismen.

Kommentarer är stängda.
nisarg