Axplock av svenska klassiska hits

Axplock av svenska klassiska hits

I den svenska musikhistoriens godisskål finns det mycket gott att plocka ur och jag ska inte försöka rangordna eller plocka ut de erkänt bästa hitsen utan bara nämna några som förekommit i historien. Jag har även tittat på otaliga spellistor i Spotify för att få igång minnet och hittade en lista i Spotify som har 100 låtar där jag tycker man sammanfattar dåtidens klassiska hits relativt bra,

Factory – Efter Plugget

Den första jag kommer att tänka på som sitter kvar starkt i minnet är Efter plugget med gruppen Factory som släpptes 1978 och handlar om oron vad man ska göra när man gått ut nian och högstadiet. Eftersom jag själv var i den åldern då man började på riktigt att lyssna på musik så har den satt sig ordentligt i minnet.

Arvingarna – Eloise

En låt som kom mycket senare är Eloise med Arvingarna och som blev en riktigt stor hit på 90-talet. Den kom ut -93 och vann melodifestivalen. Låten gick vidare till Eurovision och kom till slut på 7:e plats.

Europe – The Final Countdown

En av de riktigt stora hårdrocksklassikerna som Sverige har producerat är The Final Countdown med Europe och deras frontfigur och sångare Joey Tempest som släpptes 1986. Man var inspirerad av David Bowie sägs det och låten har blivit en världshit som än idag spelas flitigt i radio och på idrottsevenemang.

Freestyle – Fantasi och Dover Calais

En annan låt som bränner sig fast i minnet är Fantasi med gruppen Freestyle där Christer Sandelin, Gigi Hamilton och Tommy Ekman är de kändaste deltagarna. Låten släpptes 1981 och handlar om en blyg kille som inte riktigt vågar fråga chans på tjejen han är förälskad i. Freestyle hade sedan flera hits i sin sångbok och en annan låt som är känd är Dover-Calais.

Tommy Nilsson – Öppna din dörr

Öppna din dörr med Tommy Nilsson har seglat upp och blivit en riktig klassiker som spelas mycket och låten släpptes 1994 men efter det har även Danny Saucedo spelat in en version av den vilket gjorde att den fick ett uppsving på början av 2000-talet.

Tomas Ledin – Sommaren är kort

Det är svårt att inte nämna Tomas Ledin när man gå igenom de svenska låtskatterna och jag tänker på Sommaren är kort som än i dag har en självklar plats i de flesta radiokanaler när sommarens inträde sker. Låten släpptes 1982 och är än idag mycket populär och Tomas själv ökar också låtens popularitet genom att turnera mycket runt om i landets semesterstäder under sommarmånaderna.

Gyllene Tider – Sommartider

När vi är inne på sommaren så är det ju lätt att tänka på Sommartider, den eminenta hit som Gyllene Tider slog till med 1982 och som lever än idag i allra högsta grad i och med Gyllene Tiders avskedsturné i Sverige.

Kommentarer är stängda.
nisarg