Melodifestivalen

Melodifestivalen

Sverige framgångsrika

Sverige har ju under massor av år varit framgångsrika i Eurovisionsfestivalen och vi kan nog tacka det digra och professionella arbete som görs i SVT med Christer Björkman som tävlingsproducent men också all personal bakom honom som lyckas producera ett program som får fram så många segrare. Sverige har vunnit Eurovision sex gånger och bara Irland är bättre på det området men Sverige kan också visa upp en imponerande jämnhet med elva stycken topp fem-placeringar under 2000-talet.

Minnen från svenska bidrag Eurovision

Ett bottennapp hittar vi i historien då Sverige 1963 med Siv Malmkvists låt En gång i Stockholm fick 0 poäng i tävlingen, som antagligen var är enda gången det har hänt.

Tommy Körberg

Går vi fram några år till 1968 hittar vi Claes-Görans Hederströms och hans låt Det börjar verka kärlek banne mig och 1969 Tommy Körbergs Judy min vän. Två sånger som många svenskar fortfarande minns texten på även om man inte är pensionär idag.

1970-talet

Under 70-talet fick Sverige fram ett flertal låtar som sedan blev långvariga hits i landet. Abba hade ju sin Waterloo så klart men även Lasse Berghagen med “Jennie, Jennie”, Björn Skifs “Det blir bara värre framåt natten” och inte att förglömma Ted Gärdestads “Satellit”.

80 och 90-talet

Min egen favorit från 80-talet är Lasse Holms Är det det här du kallar kärlek och från 90-talet Arvingarnas Eloise.

Sen är vi inne på 2000-talet och då har Sverige blivit så framgångsrika att det hela tiden produceras hits som ligger i topp i Europa gång på gång. Vi har blivit en väloljad musikfabrik helt enkelt.

Kommentarer är stängda.
nisarg