Musikstilar USA

Musikstilar USA

När man tänker på USA och musik så kommer ofta country, blues, jazz, rock, soul, funk, R&B och rap där också hiphop är en av stilarna. Samtliga stilar är ursprungligen från USA och till detta kommer också POP och techno.

Country

Inom country är det en hel del artister som egentligen tillhör en annan kategori som rock, blues, pop. Elvis, till exempel, är ett bra exempel på detta. Taylor Swift är en annan artist som pendlar mellan country och pop. Namn som man annars förknippar med country är Dolly Parton, Willie Nelson och Hank Williams.

Blues

Bluesens stora stjärnor är BB King, Muddy Waters, Jimi Hendrix och Chuck Berry. Man kan också nämna Eric Clapton och Mick Jagger som glidit in i bluesen emellanåt. För några år sedan var det återkommande jazz- och bluesfestival i Göteborg och vilket makalöst tryck det kunde bli när blueskillarna satte igång och jammade ordentligt och bara släppte loss.

Jazz

Direkt kommer jag att tänka på Ella Fitzgerald, Miles Davies, Charlie Parker (med sin saxofon) som har gjort jazzen till vad den är idag. Inte att förglömma Billie Holiday som hade en otrolig karriär som spände över 30 år. Hon gjorde skivdebut redan som 18-åring och efter en jobbig uppväxt så hamnade hon i New York efter att hennes mamma flyttat dit. Hon kom in på jazzen genom att lyssna på Louis Armstrong och Bessie Smith.

Soul, funk och R&B

Om jag får välja bara en soul-musiker så hade jag valt Aretha Franklin, som i mina ögon personifierar soul och R&B. Vilken röst och vilken karisma hon hade och det är ju inte för intet som hon kallas för Queen of soul. I denna genre hittar vi också vår tids största artister som Prince (king of funk), James Brown, soulens gudfader med hits som Try Me. Här hittar vi så klart Marvin Gaye med sin silkeslena sångröst och Nat King Cole.

Hiphop och rap

Ett band som alltid kommer upp när man pratar om hiphop och rap är Grandmaster flash and the furious five som var ett av de första banden som på allvar gjorde starten av rap och hiphop till en plattform som vi idag ser resultatet av i form av andra artister som Eminem, Snoop dog, 50 cent, ice cube med flera. Tyvärr så är det i denna genren också många tragiska dödsfall vilket är en del av denna musikstil där man jobbar mycket med att berätta en historia om hur vardagslivet är, hur uppväxten var och ett försök att förklara den kriminella världen.

Kommentarer är stängda.
nisarg