Komponera musik till videospel

Komponera musik till videospel

Att skriva musik är en syssla som är svår nog i sig. Än svårare kan det vara att komponera musik till film. Den största utmaningen är nog att göra musik till videospel. Mediet gör att det innehåller en specifik uppsättning utmaningar låtskrivaren måste ha i åtanke.

Videospel passar perfekt till festen eller kalaset, i de flesta fall är det dock ännu bättre med gamla hederliga sällskapsspel. Hos Partykungen.se hittar du mängder av Sällskapsspel som lyfter festen från trevlig kväll till en kväll att minnas. Från moderna klassiker som Cards Against Humanity till fysiska spel som Beer Pong.

Utmaningar med att skriva musik till videospel

Tekniska begränsningar och krav

Inom filmkomposition begränsas man ofta av tidsgränser, det vill säga att ett stycke musik bör vara av en viss längd. För videospel kan de musikaliska villkoren begränsas av än fler faktorer. Det kan till exempel vara så att musiken inte får ta upp mer än en specifik mängd minne. Det kan också vara så att musikens olika lager måste delas upp för att kunna mixas in beroende på vad som händer i spelet.

Kreativa utmaningar

Som kompositör måste man ha koll på vilka sätt musiken påverkar lyssnarna. Det handlar i slutändan om att locka fram olika känslor i publiken. Musiken har en början och ett slut och genom att låta musiken berätta en historia kan du manipulera lyssnarens känslor. Det är förstås en stor utmaning i sig. Som kompositör till videospel måste du kunna detta samtidigt som musiken du skriver ofta måste fungera också icke-linjärt. Musiken måste helt enkelt vara flexibel och kunna anpassas till respektive spelares unika spelupplevelse. På bara något ögonblick kan spelarens förutsättningar ändras från att vandra runt i lugn och ro till att hen slåss för livet. Om spelaren helt plötsligt befinner sig i strid med någon fiende måste musiken reflektera det och kunna ändras snabbt.

I regel inga royalties

Att skriva spelmusik innebär i regel ett beställningsjobb där du får betalt för att skriva musiken och inte så mycket mer. Vanligtvis köper spelutvecklaren rättigheterna till musiken vilket gör att du inte kan räkna med att få några royalties. Jämför med vanlig populärmusik där du får en summa pengar varje gång ditt verk används eller spelas i radio.

Många videospels-kompositörer jobbar heltid

Inom TV- och filmvärlden är det vanligt att kompositörer frilansar. I videospels-branschen är det relativt vanligt att stora spelutvecklare har kompositörer anställda som endast jobbar med att komponera musik till deras spel.

Några kända videospels-kompositörer

Till sist ska du få några exempel på ett gäng av de mest kända och tongivande kompositörerna av videospels-musik.

  • Koji Kondo (Super Mario Bros, Zelda)
  • Michiru Yamane (Castlevania, Suikoden)
  • Masato Nakamura (Sonic the Hedgehog)
  • Disasterpeace (Fez, Hyper Light Drifter)
Kommentarer är stängda.
nisarg