6 effekter för musikproduktion

6 effekter för musikproduktion

Vad som följer är en liten guide till några av de vanligaste effekterna som används inom musikproduktion. Om du själv är sugen på att börja med musik kan detta fungera som en ingång. Nöjer du dig med att lyssna på musik får du istället ett litet hum om vilka byggstenar musiken utgörs av. Det är effekter som används av producenter för att förgylla och framhäva element i hitmusiken du hör på radio.

Oavsett om du håller på med musik eller inte är det viktigt att ha rätt kläder. När det gäller skor finns det få märken som kan tävla med ikonstatusen hos det tyska märket Adidas. Hos Footway.se hittar du ett av nätets bredaste sortiment av adidas skor. Snygga, praktiska och hållbara – Adidas har förstås inte blivit ett av de populäraste skomärkena utan anledning.

1. Distorsion

Distorsion är väl en av de mest grundläggande effekterna i alla kategorier. En effekt som kan ha olika karaktär men som alltid får ljudet att låta sprucket och överstyrt.

2. Reverb

Reverb är effekten de flesta skulle känna under namnet ‘eko’. Med ett reverb kan du ge illusionen av att ett ljud kommer från en gigantisk katedral såväl som från ett litet trärum, eller snart sagt alla typer av ytor inomhus.

3. Flanger

Flanger är en effekt som i någon mån ljudmässigt påminner om phasern. Det fungerar dock inte på samma sätt. En flanger fungerar på så sätt att den spelar upp en något fördröjd kopia av det ljud du stoppar in i den. Fördröjningen spelas sedan upp med mellan 1 till 10 millisekunders variation.

4. Delay

Många har svårt att särskilja mellan delay och reverb, det inkluderar människor som har hållit på med musik länge. Det har troligtvis att göra med att ett långt delay tycks göra ljud större, precis som reverb. Det stämmer dock inte riktigt. Till skillnad från reverb är delay ‘torrt’, det finns egentligen ingen rymd i ett delay på samma sätt som det gör i en reverbeffekt. Ett klokt sätt att särskilja mellan ljuden är att tänka att ‘reverb är långt bort, delay är nära’.

5. Kompression

Kompressorn är en av de viktigaste, om inte den viktigaste, effekten i musik. En kompressor används som ett verktyg för att platta till ojämna ljud. I den rollen kan en kompressor användas på olika sätt. Den kan förstärka ljud som annars inte skulle hörts, den kan också ta bort ljud som stör. Sist men inte minst gör den musik mer lättlyssnad.

6. Phaser

Det är otroligt svårt att i text beskriva hur en phaser låter, bäst beskrivs det förmodligen som ett svepande ljud. Rent tekniskt är det en ljudprocessor som filtrerar ljudet genom att svepa genom frekvensspektrumet. Effekten uppnås vanligtvis genom en lågfrekvenoscillator.

Kommentarer är stängda.
nisarg