Musikproducerande länder

Musikproducerande länder

Sverige har under lång tid varit ett av de länder som producerar mest musik och är så fortfarande, men vi är inte i närheten av de siffror som de “stora” länderna visar.

Höga siffror för USA

Under 2017 var Sveriges intäkter totalt för musik 10,7 miljarder kronor eller ca: 1 miljard US dollar. Det är en oerhörd summa för att vara ett så litet land som Sverige men samtidigt inte i närheten av USA:s nära 8 miljarder USD under 2016, alltså 8 gånger mer än Sverige.

Japan stor producent

Föga överraskande hittar vi Japan på listans andraplats och deras 2,6 miljarder USD vittnar om att musikbranschen går riktigt bra även om man kan oroas över att Japaner i allmänhet inte laddar ner lika mycket musik som vi i övriga världen gör. Det är lätt att köpa CD-skivor eller LP skivor i musikaffärer och de har fortfarande massor av skivbutiker utspridda över landet.

Tyskland, Storbritannien och Frankrike

De tre stora europeiska länderna är också storproducenter av musik och framför allt för Tyskland och Storbritannien går det väldigt bra med 1,4 respektive 1,3 miljarder USD i intäkter. Frankrike ligger lite lägre med 840 miljarder USD.

Under topp 5

De övriga 5 är Brasilien, Sydkorea, Italien, Australien och Kanada på topp 10.

Kommentarer är stängda.
nisarg