Musik till barnkalaset

Musik till barnkalaset

När du planerar en fest så är alltid A och O att planera musik och annan underhållning så att det anpassas till målgruppen. Det gäller inte minst när du ska hålla ett barnkalas för dina egna eller någon annans barn. Det är fortfarande ett party som ska planeras så håll inte nere på dekorationerna och konfettin, men se till att göra spellistor som ungarna gillar.

Vilken musik gillar barn?

Barn kan lite förenklat delas upp i tre kategorier där olika typer av musik passar. Den första kategorin är småbarn, upp till ca fem år. Här passar olika barnlåtar bra. Du kan antingen spela själv på något instrument eller förbereda en spellista med låtar. Uppmuntra gärna barnen att sjunga med. Mellan ungefär fem och åtta så blir musiksmaken lite mer sofistikerad, det som brukar passa bäst till de åldrarna är de låtar som är med på Melodifestivalen eller andra lättsmälta topplistelåtar. När barnen blir äldre än åtta så börjar de ofta utveckla en egen musiksmak, samtidigt som det ofta finns ett antal låtar som är populära i deras grupp i skolan eller idrottslaget. När de börjar komma upp i den åldern har de också större förmåga att själva vara med och välja ut den musik de vill ska spelas på sitt kalas eller sin fest. Det kan till och med vara så att spellisteplanerandet blir en bra möjlighet för dig att umgås med ditt barn och göra något tillsammans som är roligt redan innan festen.

Lekar med musik

Mindre barn (och även större även om de kanske inte alltid vill erkänna det) tycker det är roligt med olika typer av lekar till musik. En klassisk lek är dansstopp som går ut på att alla ska dansa till musik, och när musiken stannar så ska man också sluta dansa och “frysa” på stället. Den som sist fortsätter dansa åker ut. En alternativ version av denna är “rumpdansen”, där musik spelas på samma sätt men när den stannar ska alla sätta sig ner på golvet så fort som möjligt.

En lek som kan funka även för äldre barn är “gissa låten”. Den går ut på att en person får sitta med hörlurar på sig och lyssna på en sång. Personen ska försöka nynna låten samtidigt som de andra festdeltagarna gissar vilken sång det är som spelas.

Kommentarer är stängda.
nisarg